Iedereen heeft goed geslapen. Was om 7 uur mijn bed uit en dan is het heerlijk rustig om een kop koffie buiten te drinken. Je hoort alleen de vogels en verder niets. Langzaam stond iedereen op en om kwart voor tien zijn we met z’n allen gaan ontbijten. Het is een lopend buffet en je kunt echt alles krijgen wat je maar wilt. Een goede start van de dag. 

Bo en Sandra kiezen voor een dagje strand. En Onno en ik zijn in de auto gestapt om naar de andere kant van het eiland te gaan rijden. Onderweg veel vergezichten en molens. Er staan enorm veel molens die vroeger werden gebruikt om “gofio” te maken. Dit was vroeger een belangrijk ingrediënt voor de eenvoudige keuken van Fuerteventura. Gofio is meel dat gemaakt wordt van geroosterde tarwe. Het wordt daarna niet gebruikt om brood mee te bakken maar om te mengen met melk of met suiker en water en wordt dan zo gegeten. Gooi wordt ook gebruikt als bindmiddel in soepen stoofpotjes, ijs en sauzen.

Onze bestemming was uiteindelijk het kustplaatsje Ajuy. Dit is een klein vissersdorpje. Het dorpje valt onder de gemeente Pájara. Ajuy werd vroeger gebruikt als haven voor de toenmalige hoofdstad Betancuria. Nu is het een grote trekpleister vanwege de kalkstenen kust die onder invloed van het weer en de zee mooie vormen aanneemt.

We hebben onze auto geparkeerd net buiten het dorp om eerst door het dorp heen te wandelen. 

Nadat je door het dorp bent gelopen kom je uiteindelijk uit bij een zwart strand. Hier waren ze aan het golfsurfen op redelijke golven. Aan de rand van het strand kon je naar boven lopen om nog een kijkje te nemen bij de kalkstenen rotsen. 

Vanuit Ajuy zijn we weer teruggereden naar Calete de Fuste. Een ritje van ongeveer 45 minuten. Bij het hotel supermarktje even wat te snacken gekocht (ijsje, chips en koekjes) om uiteindelijk bij het zwembad uit te komen. 

Daar hebben we een gedeelte van de middag doorgebracht. Heerlijk in het zonnetje liggen en een duik nemen in het frisse water. Het heeft een zwembad met zoutwater. 

In de avond zijn we tapas gaan eten in een geweldig restaurant in Puerto del Rosario. Het restaurant heet La Jaira de Demian. Maakt alleen gebruik van lokale producten. Het was subliem eten. Smaaksensaties bij verschillende gerechten. Broodjes met drie verschillende oliën. Garnalen met een krokant laagje, Bao Buns, entrecote en een kaas plateau. Voor mijzelf was de cheesecake van geitenmelk het hoogtepunt. Deze werd warm geserveerd en was zo lekker. Het water loopt nu nog steeds uit mijn mond. Mooie afsluiter van een goede dag.

De dinsdag zal voor Onno in het teken staan van het surfen. Want dit zou dan de enige dag zijn dat er ook daadwerkelijk wind wordt verwacht. De rest zal lekker gaan relaxen. En het nieuws rondom de verkiezingen in Amerika gaan volgen. Wordt het Trump of Harris?